Consiliul Local Costești
Relații cu publicul
Conectare
Utilizator

ParolăÎncă nu eşti membru?
Înregistrează-te

Ţi-ai uitat parola?
Solicită una nouă
Statistici Site
Sfantul Proroc Ilie - Patronul Spiritual al orasului Costesti
În 20 iulie, Zi de Mare Sărbătoare,creștinii îl cinstesc astăzi pe Sfântul Proroc Ilie Tesviteanu, personalitate luminoasă a Vechiului Testament.
Sfântul Proroc Ilie a trăit în cetatea Tesve, din Galaad, cu peste opt sute de ani înainte de întruparea Mântuitorului. Ilie l-a mustrat pentru idolatrie pe Ahab, care împărățea peste întreg Israelul, profețind că Dumnezeu îl va pedepsi pe el și pe poporul lui: „În acești ani nu va fi nici rouă, nici ploaie, iar tu și nevasta ta veți muri de moarte înfricoșătoare!”. A urmat o secetă cumplită, timp de trei ani și jumătate… Este singurul profet din Vechiul Testament care apare alături de Moise, pe Muntele Tabor, la Schimbarea la Față a Domnului nostru Iisus Hristos.

Obiceiuri

“Ilie, în toate să dai, dar în crucea nouă să nu dai!”

* Se spune că Sfântul Ilie va reveni pe pământ, la Sfârșitul Veacurilor, ca Înainte mergător, la cea de-a doua venire a lui Hristos.
* Când fulgeră, poporul zice că Sf. Ilie a trăsnit un drac. Când îl aud pe Ilie cu căruța, dracii fug de se prăpădesc și se ascund pe unde pot.
* Dumnezeu i-ar fi spus: “Ilie, în toate să dai, dar în crucea nouă să nu dai!”. Semnul crucii repetat des apără de trăsnet. Nu-i este frică țăranului de niciun sfânt ca de Sf. Ilie. Îl faci să lucreze de Paști, dar de Sf. Ilie, nu.
* Rătezatul (tunsul) știubeilor sau stupilor (recoltarea mierii) se face de Sf. Ilie, când se duc faguri la biserică.

Pe stema orașului Costești este evidențiat deasupra unor nori de argint, un car alegoric de aur, din ale cărui roți ies flăcări roșii în partea de jos,tras de doi cai de argint, aflați în salt, cu harnașament negru, în care stă în picioare, Sfântul Ilie, purtând păr lung până la umeri, mustață și barbă de argint, veșminte lungi, albastre, încins la mijloc cu un lanț negru, nimbat de aur, ținând cu mâna dreaptă frâiele cailor, în stânga,flexată din cot, un bici care are cureaua de aur, triplu ondulată spre stânga și legată de un băț negru poziționat în bandă.

În fiecare an, pe 20 iulie la Costești are loc Târgul anual de Sfântul Ilie, Patronul Spiritual al orașului Costești, manifestare ce se desfășoară pe stadionul din localitate.